



Agenda

Promoting the uptake of PVT heating systems -

Industry workshop on PVT's competitiveness

Language:	English
Participants:	Industry PVT, WP, Journalists, Research, Planers, Friends
Date/Time/Location:	12.02.2025/ 09:00 – 16:30/ Fraunhofer ENIQ Berlin
Organizer:	IEA SHC Task 73, IEA SHC Task 71, integraTE XL, effizientesHeizen

ТОР	Schedule	Торіс	Speaker
	09:00 - 9:45	Registration and Networking	
0	09:45	Welcome	Korbinian Kramer Fraunhofer ISE
1	10:00	Impulse – Multicriteria Perspective on Competitivness (10min)	Korbinian Kramer Fraunhofer ISE
2	10:10	How to do: Levelized Cost of Heat LCoH and Levelized Cost of Electricity LCoE (20min)	Harald Drück ITGE
3	10:30	How to do: Life Cycle Assessment LCA (20min)	Marie Fischer Fraunhofer ISE
4	10:50	Calculating Levelized Cost of Energy LCOE according to VDI (10min)	Bharat Chhugani ISFH
5	11:00	Market Perspective: an example of France LCA declaration (10min)	Laetitia Brottier DualSun
	11:10	Coffee break (15min)	
6	11:25	Selling the system: integrated system engineering (10min)	Cecilie Schlag metrotherm
7	11:35	Selling facts: integrated performance monitoring in real time (10min)	Frank Bruce Naked Energy
8	11:45	PVT Regulatory Framework; an example of Germany (10min)	Charlotte Brauns BSW
9	11:55	PVT in the Ecodesign Directive and Energy Label Directive: Space and Water heaters (10min)	Valerie Sejourne SHE
10	12:05	Market Perspective: selling aspects in different European markets (10min)	Andreas Siegemund Consolar
11	12:15	Selling to whom? Which target group needs what? (10min)	Jan Staudinger KPI
	12:25 - 13:00	Running Lunch and Networking	



Agenda



Promoting the uptake of PVT heating systems -

Industry workshop on PVT's competitiveness

13:00	Break out Session	
13:00 - 15:30	Interactive moderated breakout sessions Ranking the competitive advantage; We split in smaller groups and discuss a ranking of different competitive advantages along the KANO-Modell	Qian Wang KTH Maria Herrando ITA Corry De Keizer TNO
15:30 - 16:00	Synopsis and Summary	Korbinian Kramer
16:00 - 16:30	End at EUREF Campus	
17:00 – 19:00	Excursion to "Dockyards" With public transport we have a 30min transit to see the installation of PVT in a very modern urban reference project.	





Supported by:



Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action

on the basis of a decision by the German Bundestag